chiptuning és keresőmarketing

Chiptuning és keresőmarketing videók

Chiptuning és keresőmarketing videók

Chiptuning alapok és módszerek

2020. szeptember 30. - Chiptuning Blogok

Fogalmak tisztázása
Minden szakmának, tudománynak meg vannak a saját szavai, kifejezései. Most sorra vesszük a legfontosabbakat.
Az oldal olvasása során is létfontosságú, a szavak jelentésének pontos ismerete. A teljes megértéshez nem szabad átugrani egyetlen meg nem értett szót sem, mert ekkor hamarosan az egész szöveg zavarossá, érthetetlenné válik.

Tuning
Az autón végrehajtott módosítás, szó szerint: beállítás, behangolás. Többnyire az optimálisabb üzem, nagyobb teljesítmény, nagyobb forgatónyomaték, és/vagy kisebb fogyasztás érdekében történik. Segítségével javíthatók még az autó egyedi jellegzetességei, mint a hangja, környezetvédelmi rendszere, üzemanyag minőség tűrése, egyebek.
Technológiailag több mód is kínálkozik a módosításra, ezeket a folytatásban fejtem ki.

Motorvezérlő egység, vezérlő egység,  ECU, ECM
Az angol ECU = Electronic Control Unit, vagy ECM = Engine Control Module magyar megfelelője a motorvezérlő egység. Ez az alkatrész felelős azért, hogy a motor minden körülmények közt megfelelően működjön. Méri, ellenőrzi és irányítja a motor összes fontosabb funkcióját, figyelembe véve a pillanatnyi terhelést és az aktuális környezeti hatásokat, mint például a légköri nyomást, hőmérsékletet, üzemanyag minőséget, stb.
Ezek a létfontosságú információk a különböző érzékelőktől származó többi információval (fordulatszám, főtengely szöghelyzet, kipufogó gáz összetétele, gázpedál állása, jármű/munkagép sebessége, stb.) összhangban határozzák meg a motor működési állapotát. A mért adatokat a motorvezérlő feldolgozza, majd dönt az adott pillanatban szükséges üzemanyag mennyiségéről és más mennyiségekről, beállításokról.
A motorvezérlő belsejében kap helyet az a program (idegen szóval szoftver), ami az autó beállításait tartalmazza. Ez a program lehet különálló memóriában (memória chip), vagy lehet egy nagyobb alkatrész (un. mikrokontroller) belső saját memóriájában is. Ez utóbbi esetben a szoftver elérése általában bonyolultabb, lévén a memória közvetlenül nem hozzáférhető, nem kivehető.

Chiptuning, szoftveres chiptuning,  szoftveres beállítás
Ez egy összetett szó, ahol a “chip” egy memória egységre utal, ami az autó, jármű menettulajdonságaira vonatkozó adatokat, beállításokat tartalmazza.
Korszerűbb autóknál főként 1990-től alkalmazzák.
 A “tuning” beállítást, behangolást jelent. Együtt: a jármű motorjának beállítását, behangolását jelenti, a vezérlő egység belső memóriájában tárolt adatok módosításával. Függetlenül attól, hogy a memória (chip) kivehető, vagy egy nagyobb alkatrész részét elválaszthatatlan részét képezi a vezérlő egység belsejében, chiptuningnak hívják. Néha ezt a beállítási folyamatot szoftveres chiptuningnak, szoftveres beállításnak is nevezik.

A CHIPTUNING kizárólag erre a memória tartalomra vonatkozik, tehát ennek során nem szerelünk be egyéb alkatrészeket. Egy esetben történik alkatrész csere: amikor a gyári memória alkatrész nem újra írható (csak régi, 2000’ előtti gyártmányokra jellemző), ilyenkor egy üres memóriába kerül beírásra az új beállítás, és ez kerül vissza a régi helyére. Bármilyen más tuning, ahol beszerelnek valamit az autóba, az NEM chiptuning.

A bejegyzés trackback címe:

https://chiptuningkeresomarketing.blog.hu/api/trackback/id/tr6516222046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása